Spanieljakt och lydnadsträning

Igår var vi och körde lite mer jaktträning! Sookie har blivit riktigt följsam och är väldigt uppmärksam på förarsignaler i jaktsituationen så det är riktigt kul att träna detta. Speciellt som hon får ett så otroligt nöjt ”leende” efter ett träningspass 🙂 Vi kan konstatera att det finns vissa saker att träna på:

  • Farten – hon måste bli röra sig snabbare för att på ett effektivt sätt kunna stöta fågel. Här gäller det att jobba med mycket engagemang från mig för att entusiasmera henne i jobbet. Det ser lovande ut men det återstår en hel del.
  • Viltet – Sookie är inte helt förtjust i vilt. Hon söker upp och markerar men vill inte bära så även här gäller det att jobba med motivation och att vänja henne vid detta. Hon verkar inte helt bekväm med viltvittringen utan hon blir lite påverkad vilket gör att apporteringarna inte funkar så bra ens på dummy i den situationen. Här behövs en försiktig tillvänjning.
  • Skotten – Svårt att säga hur det funkar i jaktsituationen då hon är skottberörd i andra situationer men ganska oberörd i arbete. Vi har tränat en del med apportkastare och det fungerar bra så det kan vara ok även i jakten. Mer tillvänjning står på schemat.
  • Stadgan – Vid uppfloget ska hunden sätta sig och vänta på kommando. Vi är inte riktigt där än 😉

Kombinationen av att Sookie är lite efterlöpstrött (löpet kom mycket senare än mitt tidigare inlägg antydde så hon har precis löpt klart), lite trötthet, att hon är väldigt nöjd och att vi har jobbat ihop med kul saker gör att hon gärna ligger nära. Jag vaknade vid 3:30-tiden i natt av att hon låg med huvudet på min hals vilket var förvånansvärt icke-obekvämt 🙂

Idag har vi varit på brukshundklubben och tränat lydnad. Vi inledde med ett uppletande där hon visar fin förmåga att hitta föremålen. Det var tydligt att gårdagens ”viltläskighet” satt kvar lite så hon ville inte ta första föremålet. Med lite hjälp (typ ett glatt ”men ta den då!”) så gick det över och hon tog resten av föremålen fint. Det var rätt varmt vilket märktes då farten gick ner ganska snart men hon fortsatte leta hela tiden i god trav och med nosen på helfart. Hon hade väldigt fin följsamhet vid arbetet i uppletanderutan och det var lätt att både kalla in henne och att styra henne med stundtals ganska subtila hjälper.

Lydnaden gick överlag bra. Vi inledde med en kort uppvärmning följt av en ingång på plan och påbörjat fritt följ där Sookie följde fint med mestadels bra kontakt. Värmen märktes i fartmomenten som blev rätt långsamma så det är nog smart att dels undvika fartmoment varma dagar samt jobba mer med att öka motivationen och att påminna henne om att det går att springa fort. Vi körde lite rutan-övningar där jag bland annat belönade springadet mot rutan med att kasta en boll över henne med ett ”varsågod” och det ökade farten markant!

Dagens platsliggande inleddes med att jag ställde mig nära skjulet på A-planen med Sookie liggande c:a tio meter bort, Hon låg bra med skapligt bra fokus mot mig, endast vid ganska stora störningar (tjoande och högljudda kommandon) tittade hon bort. Hon fick ligga så i runt en minut innan jag gick tillbaka och körde lite omvänt lockande där hon låg. Efter detta gick jag tillbaka och gömde mig bakom skjulet. Jag höll koll på henne i backspegeln som sitter på hörnet och uppmuntrade med ”bra, ligg kvar, duktig!” och liknande och hon fick ligga där runt en halvminut innan jag gick tillbaka och belönade. Det känns väldigt bra att platsen är så pass stabil numera!

Bilden visar när Sookie apporterar en boll på SSRK Bergslagens läger den 11/7. Lägret var en ögonöppnare för hur kul det kan vara med jaktträning för spaniel!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.